Országos Vízjelző Szolgálat
Országos Vízjelző Szolgálat
Hydroinfo


Napi rádiójelentés

Elhangzott naponta a Petőfi Rádióban 1929-től 2007. június 1-ig

2018 áprilisától a Rádiójelentés újra elhangzik minden nap a Kossuth Rádióban.

A rádiójelentés rövid története

A vízállásjelentés - mint rádióműsor - sajátos módon nem elsősorban a nagyközönség tájékoztatására szolgált; eredendően a Duna menti országok vízrajzi szolgálatai közötti gyors információcserét biztosította. A Nemzetközi Dunabizottság (CID) ill. a Dunai Állandó Vízügyi Műszaki Bizottság előírásai alapján került napi beolvasásra a rádióban 1929-től. Ismereteink szerint ettől az évtől kezdve minden nap - beleértve a legnehezebb háborús éveket, hónapokat is - a Vízrajzi Osztály, majd később az Országos Vízjelző Szolgálat minden nap elkészítette és eljuttatta a Magyar Rádióba jelentését, ahol a déli híreket követően beolvasásra került, egészen 2007. június 1-ig.

Noha azok számára, akiknek a napi vízjárási adatok jelentőséggel bírnak, sokszor ma is a rádiókészülék lenne a legegyszerűbb forrása az információhoz jutásnak, az érdeklődök ma már másképp is elérhetik az őket érdeklő adatokat: az Országos Vízjelző Szolgálat egyrészt telefonon áll rendelkezésre, másrészt a Magyar Televízió Teletext szolgáltatásán keresztül is közzéteszi a vízállásadatokat, továbbá a HYDROINFO honlapon többféle megjelenítési formában közöl meteorológiai és hidrológiai információkat. Ezek egyike a ma is változatlan tartalmi egységekkel közzétett "Rádiójelentés".

Az alábbi linkeken az elmúlt évtizedek egy-egy kinyomtatott vízállásjelentését tekinthetik meg:

Itt pedig meghallgathatnak egy teljes archív vízállásjelentést:


Az eredeti hangfelvétel az MTVA tulajdona.
Elhangzott 1983. szeptember 28-án a Petőfi Rádióban.
e-mail: ovsz@vizugy.hu | tel: (361)225-4493 | fax: (361)225-4491 | telephely: 1012 Budapest, Márvány utca 1/D | postacím: 1253 Budapest, Pf.:56