Országos Vízjelző Szolgálat
Országos Vízjelző Szolgálat
Hydroinfo

Tudnivalók a jégállapotadatokkal kapcsolatban


Téli időszakban az Országos Vízjelző Szolgálathoz napi rendszerességgel érkeznek a jégállapotokkal kapcsolatos adatok mind a hazai, mind a külföldi vízügyi szervezetektől, szolgálatoktól. A Duna, a Tisza, a Dráva, valamint mellékfolyóik jégállapotáról szóló jelentések a reggeli órákban kerülnek összesítésre.
Az említett téli időszak jellemzően november 15-től március 15-ig tart, az időjárástól függően azonban ez akár rövidülhet, vagy akár hosszabbodhat is.

A jégadatok grafikus, illetve táblázatos formában is közreadásra kerülnek.

A jégjelentések összesítése mellett minden nap délelőtt előrejelzés is készül a Duna és a Tisza folyók következő néhány napban várható jégállapotára.

A Duna magyarországi szakasza (Pozsonyig meghosszabbítva) 4, a Tisza magyarországi szakasza pedig 6 előrejelzési szakaszra van felosztva. Az előrejelzés minden esetben az ezen szakaszokon előforduló legerősebb jégjelenséget veszi alapul, amennyiben az meghaladja a szakasz hosszának 10%-át. Az előrejelzések jeges viszonyok három fokozatát különböztetik meg: jégmentes, zajló jég, álló jég.

Vegyük például a Komárom-Budapest szakaszt. Ha ezen a szakaszon helyenként megfigyelhető (vagy várható) zajló jég és álló jég is, akkor - ha az álló jeges szakasz(ok) hossza eléri vagy meghaladja a teljes Komárom-Budapest szakasz hosszának a 10%-át - az előrejelzésben álló jég fog szerepelni.

Az előrejelzés készítésének napján a reggel észlelt és az előrejelzett jégállapot kerül közzétételre. Ez lehet jégmentes, zajló jég, illetve álló jég. Jégmentes esetben a vízhőmérséklet értéke is szerepel. Az előrejelzett napokra továbbá feltüntetésre kerül a zajló és álló jég mellett annak tendenciája is. Ez erősödő vagy gyengülő lehet.

Az előrejelzés időelőnye jelenleg 6 nap. Ez indokolt esetben változhat. Az észlelt és az előrejelzett jégállapotok mindig a reggeli észlelési időszakra vonatkoznak.

e-mail: vizjelzes@vizugy.hu | tel: (361)225-4493 | fax: (361)225-4491 | telephely: 1012 Budapest, Márvány utca 1/D | postacím: 1253 Budapest, Pf.:56