Tudnivalók a csapadék-előrejelzés táblázathoz


Az Országos Vízjelző Szolgálat az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapja meg a csapadék-előrejelzések adatait. Az előrejelzések egy szabályos rácsháló rácspontjaira vonatkoznak. A rácsháló lefedi az Országos Vízjelző Szolgálat hidrológiai előrejelzési folyamata során érintett részvízgyűjtőket. Az előrejelzett csapadék-értékekből különböző eljárások (többek között az Országos Vízjelző Szolgálatnál kidolgozott leskálázási és paraméterbecslési eljárások) használatával adott időszakra és részvízgyűjtőre vonatkozó átlagértékek kerülnek kiszámításra, melyet az Országos Vízjelző Szolgálat térképes megjelenítéssel egyetemben táblázatos formában is közread. A táblázatban szereplő 1. nap a modellfuttatás napjára vonatkozik, a 06-18 felirat a 06 UTC és 18 UTC közötti időszakot jelenti. Például a 2008. július 12-én 00 UTC-kor futtatott modellből származó előrejelzés 1. nap 18-06 nevű oszlopában a 2008. július 12. 18 UTC és a 2008. július 13. 06 UTC közötti időszakban várható csapadék területi átlagértéke található.

Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően már nem csak a nagyobb, összetett vízgyűjtőkre, de a lefolyásképződés szempontjából fontosabb kisebb részvízgyűjtőkre is meghatározásra kerül a várható csapadék területi átlagértéke.

Az előrejelzett értékek – amennyiben meghaladnak egy bizonyos értéket, a táblázatokban különböző színekkel kerülnek közlésre. A színek jelentése a következő:

  • az előrejelzett csapadékösszeg 15 és 25 mm között várható: sárga
  • az előrejelzett csapadékösszeg 25 és 50 mm között várható: narancssárga
  • az előrejelzett csapadékösszeg várhatóan meghaladja az 50 mm-t: piros