Országos Vízjelző Szolgálat

Országos Vízjelző Szolgálat

Hydroinfo


Tudnivalók az archív adatokkal kapcsolatban


Központi Hidrológiai Adattár

A Központi Hidrológiai Adattár hatalmas adatanyagából néhány kiválasztott vízmércén mért reggeli vízállásokat foglalják össze a közölt táblázatok az észlelés kezdetétől. Az adatok nem hiteles, de nem is nyers adatok, már több ellenőrzési folyamaton mentek keresztül. Az adathiányos idősorok interpolációs eljárással lettek kiegészítve. A táblázatok tartalmazzák a jéghelyzetre utaló kódokat is.
A jégkódok a következők lehetnek:

  • P - parti jég
  • Z - zajló jég
  • A - álló jég

A táblázatok tartalmazzák továbbá az adott állomásra jellemző törzsadatokat, valamint a vízjárás havi és az éves jellemző statisztikai mutatóit. A Központi Hidrológiai Adattár táblázatai bővítésre csak az előírt vízrajzi ellenőrzési folyamatok befejeztével kerülnek (2005).


Éves vízállástáblázatok

Az éves táblázatok a legfontosabb vízmércéken mért reggeli vízállásokat foglalják össze az adott állomás havi és éves statisztikai mutatóival együtt. Az adatok csak a legalapvetőbb ellenőrzési folyamaton mentek keresztül, ezért nyers adatként kezelendők.

A minősített és további célokra felhasználható adatok az OVF Központi Vízrajzi Adattárában érhetőek el.
Adatigénylést az adatszolgaltatas@ovf.hu címen lehet megtenni.
Telefonszámuk: +36 1 225 4400/10216 mellék.


Napi Vízjárási Térkép

A Napi Vízjárási Térkép magában foglalja a napi vízállástáblázatot, a napi vízjárási térképet és a gázlóviszonyok napi táblázatát. Papíralapú kiadványként utoljára a 2004-es évben lett kiadva, a régebbi példányok a VITUKI-ban, valamint az Országos Széchenyi Könyvtárban találhatók meg. Az archívumban 2004. január 1-jétől a mai nappal bezárólag az elektronikusan előállított Napi Vízjárási Térkép minden példánya elérhető.

e-mail: vizjelzes@vizugy.hu | tel: (361)225-4493 | fax: (361)225-4491 | telephely: 1012 Budapest, Márvány utca 1/D | postacím: 1253 Budapest, Pf.:56